Kansan ääni?

Helsingin Sanomat kertoo, että uuden tutkimuksen mukaan Suomi on kansalaisten kuulemisessa ja suoran demokratian käytössä huonompi kuin Uruguay(linkki uutiseen). Erityisesti kansan äänestyksiä on poikkeuksellisen vähän. Miksi?

Vastauksen ehti ensimmäisenä lausua ääneen Vuoden 2008 Miss Suomi Satu Tuomisto. Iltalehden uutisen mukaan hän oli järkyttynyt, että kansa valitsee vuoden 2009 Miss Suomen. Uutisen mukaan hän pelkää, että kansa valitsee missin vain ulkonäöen perusteella, eikä osaa ottaa huomioon muita mallin työssä tärkeitä asioita kuten kävelytekniikkaa, poseeraustaitoja ja henkisiä valmiuksia missirumbaan(iltalehden uutinen).

Tässä se vastaus nyt on. Päättäjät pelkäävät, että kansa äänestää väärin. Päättäjät pelkäävät demokratiaa. Miten nyt kansa osaisi päättää omista asioistaan, kun puolet siitä on keskimääräistä tyhmempiä? En ota kantaa tähän kysymykseen, mutta on toinenkin ratkaisu. Annetaan päättäjien pelätä ja luotetaan, että kansa osaa.

Säädetään, että 10% äänioikeutetuista voisi määrätä kansanäänestyksen järjestettäväksi. Valtiollisissa asioissa äänestyksen vaatimisoikeus voitaisiin aluksi rajata(Huomatkaa, tässä kohden minäkin pelkään demokratiaa) esimerkiksi perustuslain muuttamiseen(tai samassa järestyksessä säädettäviin asioihin) ja valtiollisten sopimusten solmimiseen. Kunnallisessa päätöksen äänestyksien aiheita ei tarvitse mielestäni rajoittaa. Äänestykset valmistelisi hallitus tai kaupungin hallitus ja lopulliseen muotoonsa ne hyväksyisi eduskunta tai valtuusto.

Äänestyspäätös olisi sitova, jos äänestysprosentti olisi yli 50. Äänestyksiä järjestettäisiin muiden vaalien yhteydessä paitsi, jos valtuusto tai eduskunta päättää, että aikataulullisista syistä asian käsittelyä on nopeutettava. Tällöin kustannuksestkin pysyisivät kurissa. Sitten vain annetaan kansan päättää ja toivotaan parasta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: