Ruuan ekologisuus?

Maa- ja metsätalouden tutkimuskeskukselta on ilmestynyt selvitys suomalaisten elintarvikkeiden materiaalipanoksista. Selvitys on ilmaiseksi luettavissa netissä. Kannattaa tutustua!

Tutkimuksessa on käytetty MIPS(Material input per service unit) -menetelmää. Ideana on selvittää koko tuotteen elinkaaren energian ja luonnonvarojen(uusiutuvien ja uusiutumattomien) kulutus sekä muut päästöt. Näistä sitten muotoillaan kullekin tuotteelle MIPS-indeksiluku (esimerkiksi brasilialaiselle soijalle 3 ja naudanlihalle 45). Mitä suurempi MIPS-indeksi sitä vähemmän ekologinen tuote on.

Selvityksen tuloksia voisi summata esimerkiksi näin:

1. Syö kasvisruokaa.
2. Jos syöt lihaa, suosi kanaa, kalaa ja porsasta(ja erityisesti suomalaista riistaa).
3. Vältä kasvihuoneissa kasvatettuja vihanneksi varsinkin talvella.

Tämänhän me jo tiesimme, eikö?

Mainokset

3 vastausta so far »

 1. 1

  Ville said,

  Tästä selvityksestä ja kommenteistasi tulikin mieleen viime aikainen keskustelu kouluruoasta. Oulu on yksi vähiten koululaisten ruokaan panostavista kunnista – vain n. 60 senttiä per opiskelija. On selvää, ettei sillä panostuksella kyetä valmistamaan aidosti hyvää, terveellistä ja ekologisesti kestävää ateriaa. Lisäksi ruoan hinnan noustessa tilanne pahenee kuukausi kuukaudelta.

  Jos tai kun tulet valituksi, aiotko nostaa ko. asian pöydälle valtuustossa? Kasvisruokavalioon liittyvien mielikuvien ja kyseisen elämäntapavalinnan rohkaisemiseksi, olisiko järkevää aloittaa kuukausittainen – tai jopa viikottainen – kasvisruokapäivä kouluissa? Näin saataisiin myös selviä säästöjä lihahankinnoissa ja säästetyt varat voitaisiin käyttää parempilaatuisiin elintarvikkeisiin.

  Selvää on, että nykyään erityisesti monissa lukioissa tarjottava ruoka ei ole houkuttelevaa saati maukasta ja maistuvaa. Tilanne on heikentynyt viime vuosina rajusti myös peruskoulupuolella. Mahdollisten resurssien lisäämisen jälkeen lienee myös järkevää kilpailuttaa Oulun ateria koulujen ateriapalveluna muuttuneen toimintaympäristön (ts. kasvaneiden resurssien) vuoksi.

  Hyvää jatkoa ja onnea sunnuntaille!

 2. 2

  En ole itse hirveän perehtynyt kouluruokailun kiemuroihin. Eli tiedän asiasta sen, minkä olen lehdistä lukenut. Esimerkiksi hesarista löytyi pääkaupunkiseudun kouluruokailusta ihan mielenkiintoinen juttu. Kouluruokailu on kuitenkin sen verran tärkeä asia, että mielelläni käytän sen parantamiseen aikaa, jos pääsen valtuustoon tai sopivaan lautakuntaan.

  Korkeakouluopiskelijoiden ruokailusta tiedän vähän enemmän. Tällä hetkellä opiskelijalounas maksaa yliopistolla 1,65-2,6 euroa. Tähän kela maksaa päälle vielä 1,67 euroa ateriatukea, eli aterian kokonaishinta on 3,3-4,27. Opiskelijalounas on ihan laadukas ja monipuolinen, mutta ei sekään vielä mitään ihmeitä tarjoa, vaikka hinta on Oulun tasoon verrattuna yli seitsemän kertainen!

 3. 3

  Heidi said,

  Tänään on huono päivä, siksi tämäkin kirjoitus ärsyttää.

  Pitäisi tietysti tehdä luku koko elämästään. Siten saattaisi selvitä ekologisessa mielessänkin hyvin käyttämättä ollenkaan järkeä.


Comment RSS · TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: