Jäätiköt sulavat ja merenpinta nousee

Viime aikoina jäätiköiden sulamisesta ja merenpinnan kohoamisesta on julkaistu poikkeuksellisen paljon huolestuttavia uutisia. Tässä muutama:

1. Journal of Geophysical Research lehdessä julkaistavassa tutkimuksessa meren pinnan arvioidaan nousevan 1,5 metria vuosisadan loppuun mennessä. Tämä on 0,9 metriä enemmän kuin IPCC:n edellisessä raportissa. Ylen uutinen tutkimuksesta on luettavissa täällä ja itse artikkeli täällä(pdf).

2. Naturessa julkaistu tutkimus selittää mitatun ja ennustetun merenpinnan nousun eroja. Uusi malli ottaa paremmin huomioon veden lämpölaajenemisen. Ylen uutinen tutkimuksesta löytyy täältä.

3. WWF:n teetättämän tutkimuskatsauksen mukaan Pohjoisen jäämeren jääpeite on vähentynyt dramaattisesti odotettua nopeammin. Viime syksynä jäätä oli 39% vuosien 1979-2000 keskiarvoa vähemmän. Edelleen katsauksen mukaan jäätikköjen käyttäytymistä ei vielä pystytä tarkasti ennustamaan, mikä on vaarallista, koska jäätiköt ovat sulaneet selvästi ennusteita nopeammin ja jäätiköiden sulamisella voi olla dramaattisia seurauksia. Esimerkiksi Grölannin jäätiköiden sulaminen nostaisi meriveden pintaa noin 7 metriä. Katsaus löytyy kokonaisuudessaan täältä ja ylen uutinen katsauksesta täältä.

4. Vuoristojäätiköiden pienentyminen ja talvisin vuoristoihin kertyneen lumen aikaisempaa nopeampi sulaminen uhkaa aiheuttaa vesipulaa monilla alueilla, varoittaa Wienissä kokoontuneet geotieteiden tutkijat. Ylen uutinen aiheesta löytyy täältä ja Reuttersin alkuperäinen uutinen täältä.

Lopuksi kirjoittajan huomio: Merenpinnan nousu voi olla ongelma ydinvoimaloille. Katso, vaikka kartta maailman ydinvoimaloiden sijainnista. Toki kartan mittakaava on aika suuri, mutta sivustolta löytyy myös tarkempia karttoja. Suomen osalta voisi huolestua Olkiluodon ydivoimakeskuksesta. Mahdolliset ongelmat tulevat esille esimerkiksi tästä kuvasta. Olkiluodon kolmosreaktorin käyttöikä on jopa 60 vuotta. Olkiluodon alueella maa kohoaa 4-6mm vuodessa eli 24-36cm 60 vuodessa. Tämän postauksen ensimmäisen uutisen mukaan 100 vuodelle ennustettu merenpinnan nousu on 1,5 metriä. Tasaisen vauhdin taulukolla merenpinta nousisi 60 vuodessa 90cm. Toivottavasti ei Olkiluodossa sukat kastu.

Tarkennus: Olkiluodon ydinvoimakeskuksen kuvaan on lisätty digitaalisesti kolmas reaktori

Korjaus: Olkiluodossa maa kohoaa 4-6mm vuodessa eikä suinkaan 1-3mm.

Jätä kommentti